Kurs med Eva Bodfäldt

Helt siden februar har dette kurset vært planlagt, og heldigvis hadde mamma vett på å betale før hun ble helt blakk, og dermed kom vi oss på kurs med Eva Bodfäldt. Og jeg er VELDIG glad for det:)

Det er vel bare noe med svenske damer da. Som gjør at det er kjekt å gå på kurs for dem. De vi har vært borti har i allefall, foruten å være kunnskapsrike, vært flinke til å lære bort, og på en sånn måte at det praktisk forståelig, samt at de er veldig hyggelige:) Og det kan vi like:)

Jeg følger med på alt som blir sagt, for vet jo aldri om andre følger med... tror jeg har fått med meg en del. Prøver i allefall å gjengi noe utifra min forståelse. Det blir litt stykkvis og delt, men det er jo ikke helt ulikt annet vi driver med, så det funker nok;)

Altså, for det første, Eva har fire belønningsord i sitt "system"; BRA, BUS, VÆRSEGOD OG SLUTT.

BRA er sosial belønning. Du skal kunne belønne hunden ganske aktivt uten at hunden rører på seg. Dette er med og skaper en forventning. Ved bruk av aktive belønninger i bli-posisjon øker du konsentrasjon og fokus i situasjonen. Dette brukes mye, men må trenes inn hos hunden. Fører gjerne til enda mer positivt:) (det kan vi like)

BUS er aktivitet/lek med/rundt fører (litt blanding av den "fri"/"ta den" vi har, men det trenger ikke være lek med leke, kan være hopp og sprett og tjo og hei med fører, godbit etc. Dvs gjerne mye mer sosial kontakt.)

VÆRSEGOD er å få lov til å stikke avgårde til en avstandsbelønning. For enkelte er det innført at det alltid skal søkes kontakt før han får værsegod. Dette er også et tips til hunder som gjerne vil ut, at de får det, men først etter ønska atferd.

SLUTT betyr slutt. Slutt betyr at nå får vi lov til å gjøre som vi vil (kanskje, for det spørs jo hva vi vil da...) Men altså, under trening er det ikke lov til å gjøre annet enn det som er lov, feks helt uaktuelt å lukte rundt på plenen, hente opp en valgfri leke av sekken, hilse på annen hund etc. Dvs. - vi er på jobb til annet er sagt. Men etter slutt kan vi styre litt selv.

Videre snakket Eva om å jobbe med egen attitude, jobbe med å kunne styre egne følelser i hundetrening. Som innebærer at du aldri skal bli irritert på hunden om det ikke går som det ønsker. For de som har et lynne som et lemen kan det være noe å legge seg på minnet...

Annet som er viktig er å starte tidlig med forstyrrelser, og med det får vi også inn generalisering/diskriminering tidlig. Har hunden klart oppgaven to ganger på rad, så forandre på noe; belønningsplassering, sted, posisjon etc. Med å forandre på noe blir det mulighet for at hunden gjør feil, og det trenger vi også for å komme oss videre. Problemer ved feil kommer om fører blir sint når noe blir feil. Vi skal altså legge inn variasjon tidlig, fordi at rutiner kan bli vanskelig, og er sårbart, om noe blir forandret. Men, i noen situasjoner bør vi ha rutiner; start på treninga, belønning for enkelte hunder osv.

Så jobbet vi med kjeder, og Eva brukte mye kjeder med møter, dvs. har ikke med fri ved fot i kjedene, men ha med øvelser der vi går i fra og kommer inntil hunden, dette er med å skape forventning hos hunden, at den ønsker mer jobb, at den ber om mer jobb...

Passivitet er også en viktig del av Evas trening, og vi jobbet en del med det. Her anbefaler jeg da de som er interessert å kjøpe og lese den nye utgaven av boken hennes; Kontaktkontraktet

Dette er meg og Eva. Hun har først prøvd å forklare mamma noe, men siden mamma har litt tungt for å ta instruksjon ble det lettere å vise.
Hyggelig dame altså. Men jeg blir litt bekymret for leka mi... Selvom hun later som om hun har fokus på noe annet er det vel ikke vanskelig å se at om jeg ikke passer godt på så ser jeg neppe denne leka igjen...


Og så Magnus Olsen da... han fikk beskjed om at manglet litt grunnleggende lydighet og impulskontroll... Og at han trenger meget faste rammer rundt trening og alt annet... HÆHÆ! Det var som jeg selv skulle sagt det!


De jobber med sosial belønning, og at det ikke er han, men mamma som skal avslutte lek og kos.

Han har sett seg ut noen lekre damer og benytter fritid til litt posering


Her ser du Ellen driver med litt seriøs hundetrening. Frikk får ikke være med som du ser.

En puddel var med som observatør.Også Maxen da... hvis du ser riktig godt etter kan du se at han har en metallapport i munnen
oops!!! borte var den...


Det var altså ei kjempehælj! Håper svensken kommer tilbake for flere kurs:)

Kommentarer

Menageriet sa…
Detta är absolut den roligaste och bästa bloggen jag vet!
Bara namnet säger ju allt. Tack för Dina härliga inlägg som jag skrattar så gott åt!
Kramar från Menageriet.
Eva & Zakk sa…
Svensken kommer gärna tillbaka!:-)

Hälsa matte, Magnus!Bra skrivet!
Takk for en hyggelig helg
Ellen sa…
Fint referat Marthe. Og det så ut som jeg drev med skikkelig seriøs trening på bildene der ja ;)

Populære innlegg